ÜDVÖZÖLJÜK A MAGYAR ZENETERÁPIÁS EGYESÜLET HONLAPJÁN!

„Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be.”
(Kodály Zoltán)

„Mindenik embernek a lelkében dal van és a saját lelkét hallja minden dalban.”
(Babits Mihály)

„A zene rendeltetése: belső világunk jobb megismerése, felvirágozása és kiteljesedése.”
(Kodály Zoltán)

„Az emberi hang és a zene a kapcsolatteremtés egyik legősibb, legérzékenyebb módja...”
(dr. Fekete Anna)

„A zene kifejezi, amit nem lehet elmondani és amit nem lehet elhallgatni.”
(Victor Hugo)

MZE elnökség
MAGYAR ZENETERÁPIÁS EGYESÜLET

Elnökség az Egyesület tevékenységének koordináló, irányító szerve. Tagjait a Közgyűlés választja 3 éves időtartamra.

Az Elnökség tagjai :

  • Elnök: Nyíri-Nagy József István
  • Ismeretterjesztési referens: Ittzés Szűcs Zsuzsanna
  • Oktatási referensek: Dézsma Györgyné, Reikort Ildikó
  • Regionális referens: Herczku Tünde
  • Média és PR referens: Paár Julianna

EMTC magyarországi képviseletének megbízottja: Kertész-Farkas Boglárka

Bemutatkozunk
MAGYAR ZENETERÁPIÁS EGYESÜLET

Nyíri-Nagy József István

Elnök

Herczku Tünde

Elnökségi tag

Kertész-Farkas Boglárka

EMTC Magyarországi Képviseletének Megbízottja

Reikort Ildikó

Elnökségi tag

Szűcs-Ittzés Zsuzsanna

Elnökségi tag

Paár Julianna

Elnökségi tag

Dézsma Györgyné Ágnes

Elnökségi tag

Nyíri-Nagy József István – Elnök
Zeneterapeuta, zenetanár, tanító, drámapedagógus

Debreceni születésű, váci lakos, aki Budapesten, Gödöllőn és Nógrád megyében is dolgozik.Tanulmányait Debrecenben a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolán, majd Budapesten az ELTE- Bárczin és ELTE-PPK-n végezte. Elsősorban aktív, vagy komplex-integratív zeneterápiát alkalmaz. Jelenleg a szociológia tudomány területén bővíti tudását.

Zeneterapeuta végzettsége megszerzését követően a gödöllői Ozory-házban helyezkedett el, ahol elsősorban demens betegekkel foglalkozik egyéni és csoportterápiában. A fővárosban és Vácon magánpraxisban iskolás gyermekekkel dolgozik, akik különböző tanulási zavarokkal, nehézségekkel küzdenek. Munkájában példaképe, J.L. Moreno, aki munkásságában először kapcsolta össze a drámát, a mozgást, a zenét és a pszichológiát.

A Magyar Zeneterápiás Egyesület vezetését, képviseletét 2019. november 17-én vette át.

Herczku Tünde – Elnökségi tag
Zeneterapeuta, magántanár, énekes

Egyéb diplomák – tanító, szociológus, újságíró – és szakmai pálya után váltott a zenei pályára, s végezte el az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai kar zeneterapeuta módszer-specifikus továbbképzését. Néprajzi, pszichológiai és a Waldorf-módszer szellemi alapja, az antropozófia iránti érdeklődése természetes módon épültek be, alakították sajátos módszerét, melyet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében állít a szorongó fiatalok, a hangszerekre fogékony gyermekek és az idős emberek szolgálatába.
Mélyen elkötelezett az esélyegyenlőség, az egészségvédelem, és az éneklés lelki aspektusai és a művészetekkel gyógyítás, nevelés ügye iránt, zeneterápiás munkáját Daniel Stern pszichológiai szemlélete hatja át. A Magyar Zeneterápiás Egyesület elnökségének 2020 óta tagja, és aktív résztvevője a Debreceni Bálint Csoportnak is.
Hitvallása, hogy csodálatos védelmi rendszerünk él a zenében, a mozgásban, az alkotásban, ha fel tudjuk fedezni, hogyan használjuk ezeket. A zeneterápia csodája, hogy ismeri az utat, és türelmesen, megértéssel és feltétlen elfogadással kíséri mindazokat, akik elindulnak rajta.

Kertész-Farkas Boglárka – EMTC Magyarországi Képviseletének Megbízottja

“Frissen “oklevelezett zeneterapeutaként” kezdtem el szakmai életutamat 2015-ben Brüsszelben, ahol jelenleg is dolgozom és élek.
Pályafutásom eddigi állomásaira mindenkor jellemző volt a multi-, és interkulturális közegben való, együttműködést támogató, nemzetközi párbeszédre ösztönző munkavégzésben való jártasság elsajátítása és az ebben való előrehaladás szükségessége.
Missziómnak tartom, hogy az Európában szerzett szakmai tudást a magyarországi zeneterapeuta hivatás segítése, népszerűsítése céljából tudjam visszaforgatni és továbbgondolva megosztani. Hiszem, hogy mindez nem csak anyagi források meglététől, vagy éppen hiányától, hanem az érdekképviselet és az „életfogytig tartó tanulás” aktív jelenlététől is függ. Az EMTC magyarországi képviseletének megbízotti tisztségére való jelentkezéshez ez az alapgondolat és hívás vezetett el, amely pozícióban 2020 májusa óta tevékenykedem.”

Reikort Ildikó – Elnökségi tag
Zeneterapeuta, zenetanár, mesterpedagógus, Kokas-oktató

Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán végezte. Jelenleg a művészeti területek transzdiszciplináris átjárhatóságát kutatja pedagógiai és terápiás területeken belül. Óraadó tanár a Wesley János Lelkészképző Főiskola Komplex Művészetterapeuta Szakán.
A zene- és művészetterápiás területen Norvégiában és az Egyesült Királyságban tett tanulmányútjai gazdagították tudását. Zeneterápiás tapasztalatait a Dél-pesti Szent László Kórház Csontvelő-transzplantációs és Hematológiai Osztályán, a II. sz. Gyermekklinika Onkológiai Osztályán bővítette több éven keresztül.
Jelenleg egyéni és csoportos terápiát vállal.

Szűcs-Ittzés Zsuzsanna – Elnökségi tag
Fuvolaművész, zeneterapeuta

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett fuvolatanári és fuvolaművészi diplomájához kapcsolódóan 2006-ban szerzett művészetterapeuta – zeneterápiás specializáció – oklevelet a Pécsi Tudományegyetem szakirányú továbbképzésén.
Fuvolaművészként a Magyar Állami Operaház zenekarában dolgozik, óraadó a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.
Zeneterapeutaként több évnyi akkut pszichiátrián eltöltött önkéntes munka után 2015 óta a kiskovácsi Urbs pro Patiente – Gálfi Béla kórházban dolgozik. Szakterülete a pszichiátriai rehabilitáció, ezen belül egyre inkább a demenciával élő idős pszichiátriai betegekkel végzett munka.
Zeneterapeutaként tagja egy több szakterület munkatársaiból álló munkacsoportnak is, ami felnőtt, halmozottan sérült kliensek zenés kognitív megsegítésének lehetőségeivel foglalkozik. Ebben a témában több hazai és nemzetközi prezentáció résztvevője is volt. Szívügyének tekinti a zenepedagógia és zeneterápia területén dolgozó szakemberek együttműködésének kiterjesztését, szervezője és házigazdája Kovács Petrával a BMC-ben tartandó zeneterápiás kluboknak.

Paár Julianna – Elnökségi tag
Zeneterapeuta, énekes, előadó

Első diplomáit a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékén szerezte, majd 2015-ben az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai karán végzett, mint okleveles zeneterapeuta.
Tevékenységének meghatározó területe a zenei anyanyelv zeneterápiás lehetőségeinek kutatása személyiségfejlődésünk korai szakaszában. Hasonlóképpen elhivatott a zenei kifejezés anya-gyermek kapcsolatban betöltött támogató, harmonizáló szerepe iránt is.
Zeneterápiás szemléletű foglalkozásai, koncertjei, ismeretterjesztő és tudományos előadásai, workshopjai mellett magán praxisában főként óvodás korú, kisiskolás és kamasz korosztállyal foglalkozik egyéni- és csoportterápiás keretek között.

Dézsma Györgyné Ágnes – Elnökségi tag
Zeneterapeuta, szurdopedagógia és oligofrénpedagógia szakos gyógypedagógiai tanár

Egerben 1990 óta dolgozik a Hallássérültek Iskolájában. Fő szakterülete a hallás- ritmus- mozgásnevelés és a szurdologopédia. Zeneterapeuta diplomáját Budapesten 2011-ben szerezte meg. Ezt követően megszervezte Egerben a Magyar Zeneterápiás Egyesület Szakmai Napját, ahol bemutatta a munkája zeneterápiához köthető módszereit. Nyaranta az egri Igazgyöngy Egyesület táborában zeneterápiás foglalkozásokat vezetett. Több alkalommal tartott workshopot Budapesten és Egerben a Zeneterápia Európai Napja alkalmából.
„Hallássérültek fejlesztése a zeneterápia módszereivel” című előadását 2016-ban hallhatták a Zeneterápiás Klubban. Részt vett az MZE Zeneterápiás Műhelyének megszervezésében. Jelenleg az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyógypedagógiai Karán tanít Zeneterápiás ismereteket. A Magyar Zeneterápiás Egyesület vezetőségének 2015 óta tagja.

Az oldal üzemeltetője: Magyar Zeneterápiás Egyesület
Hungarian Music Therapy Association
E-mail: mzeinfo@gmail.com
MZE - számlaszám: 12100011-10370689, Gránit Bank

magyarzeneterapiasegyesulet.hu MINDEN JOG FENNTARTVA 2020

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

IMPRESSZUM

TÁRHELY SZOLGÁLTATÓ