ÜDVÖZÖLJÜK A MAGYAR ZENETERÁPIÁS EGYESÜLET HONLAPJÁN!

„Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be.”
(Kodály Zoltán)

„Mindenik embernek a lelkében dal van és a saját lelkét hallja minden dalban.”
(Babits Mihály)

„A zene rendeltetése: belső világunk jobb megismerése, felvirágozása és kiteljesedése.”
(Kodály Zoltán)

„Az emberi hang és a zene a kapcsolatteremtés egyik legősibb, legérzékenyebb módja...”
(dr. Fekete Anna)

„A zene kifejezi, amit nem lehet elmondani és amit nem lehet elhallgatni.”
(Victor Hugo)

Zenével a lélekért – Senior program

Zenével a lélekért- Senior program 

2020-21. mindenki számára jelentős változásokat hozott, de talán az idősebb generáció szenvedte meg leginkább az egy évnyi bezártságot. 

Az 1853-ban Erkel Ferenc által alapított Budapesti Filharmóniai Társaság minden korban fontosnak tartotta a saját idős tagjainak gondozását, támogatását.  

Június 4-én pedagógus nap alkalmából a Budapesti Nyugdíjas Pedagógus Otthonban indult el a  20 állomásos sorozat, mely során a Magyar Zeneterápiás Egyesülettel közösen kialakított programmal köszönték meg a Filharmónia zenészei az idősotthonok lakóinak a társadalom érdekében végzett áldozatos munkájukat. 

 

Magyar Zeneterápiás Egyesület, mely az európai hálózat tagjaként egyedüli országos szervezetként évek óta segítik a különböző intézmények munkáját, a Filharmóniai Társasággal összefogva országos koncepciót dolgozott ki, melynek célja, hogy a lehető legtöbb intézményben rendszeresen kapjanak az ellátottak zeneterápiás foglalkozást, mely jelentősen segíti a gondozottak mentális állapotának javulását. 

Azokban az intézményekben, ahol heti rendszerességgel járnak zeneterapeuták, évi 3-4 alkalommal az operaház zenészeiből álló Társaság segítségével, szakemberek bevonásával kifejezetten az idős generáció számára összeállított 1 órás kamarazenei programot mutatnak be.  

 

„Nem titkolt célunk, hogy minél több intézményt megkeresve rávilágítsunk arra, hogy évtizedek óta kiváló képzésben részesülő szakemberek állnak rendelkezésre, hogy munkájukkal segítség az idősgondozást. Sajnos nagyon sok intézmény nem tudja, hogy ez a szolgáltatás elérhető, vagy finanszírozási okból nem veszik igénybe. Ahol évek óta zajlanak zeneterápiás foglalkozások, az orvosok, intézményvezetők egybehangzóan állítják, hogy az érzelmekre, érzékszervekre ható foglalkozások látványos javulást hoznak az idősek állapotában.” – nyilatkozta Nyíri-Nagy József, a Magyar Zeneterápiás Egyesület elnöke. 

 

„Régóta tervezzük, hogy nagyszabású országos programot indítsunk kifejezetten az idősebb generáció számára. Nagyon izgalmas folyamat volt a programok összeállítása, bízunk benne, hogy egyre több intézmény kéri segítségünket, hogy a zene gyógyító erejét elvigyük gondozottjaikhoz. Támogatni szeretnék az intézményeket abban is, hogy heti rendszerességgel hívjanak zeneterapeutákat, mert a kutatások szerint a rendszeres foglalkozások megtartása segíti leginkább az idősellátást. Minden lehetséges eszközzel népszerűsíteni szeretnénk a zeneterápia fontosságát, hogy ezzel a szolgáltatással Magyarország is fel tudjon zárkózni az európai élvonalba az idősgondozás terén.” – mutatott rá Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke sorozatuk fontosságára. 

 

Ez a húsz előadás Pest megyei intézményekben valósult meg, Zsámbékon, Érden, Veresegyházán, Gödöllőn és Budapest különböző kerületeiben. Idősekkel, demenciával élőkkel foglalkozó zeneterapeuta szakemberek indították el az első koncerteket: Bódi Zsófia, Koncsag Adrienn, Gál Zsuzsanna, Szathmáry Éva és Nyíri-Nagy József. 

A 6 részes koncertsorozat első két projektjének bemutatására került sor a 20 intézményben. A vonósnégyessel Vivaldi Négy évszak című programzenéjéből állt össze egy interaktív koncertelőadás, a fúvósötös segítségével pedig a táncok világába sikerült elkalauzolni a közönséget. 

Reményeink szerint a program folytatódik szeptembertől is!  

 

Az oldal üzemeltetője: Magyar Zeneterápiás Egyesület
Hungarian Music Therapy Association
E-mail: mzeinfo@gmail.com
MZE - számlaszám: 12100011-10370689, Gránit Bank

magyarzeneterapiasegyesulet.hu MINDEN JOG FENNTARTVA 2020

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

IMPRESSZUM

TÁRHELY SZOLGÁLTATÓ